Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-08@19:28:40 GMT

حق‌آبه لرستان؛ از حرف تا عمل

تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۷۵۷۸۹

حق‌آبه لرستان؛ از حرف تا عمل

فاطمه کاظمی-همشهری آنلاین:

لرستان چهارمین استان پرآب کشور محسوب می‌شود اما فقط 25 درصد از اراضی آن آبی است و این در برابر 45 درصد میانگین کشوری عدد ناچیزی محسوب می‌شود. در چنین شرایطی مردم لرستان تأمین‌نشدن حق‌آبه استان را بزرگترین ظلم می‌دانند و آن را یک مطالبه جدی می‌دانند. قطعا در صورت تأمین حق‌آبه‌ای که روی کاغذ برای این استان تعریف شده، صنایعی مانند کشاورزی، پتروشیمی، فولاد، سدسازی، گردشگری آبی و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. رونق و بیکاری و مهاجرت در این استان کاهش خواهد یافت.
رسانه‌های لرستان معتقدند دلایلی مانند کوتاهی مسئولان، اختلاف و ناهماهنگی نمایندگان سابق، نبود آمایش سرزمین و نداشتن آمار و اطلاعات دقیق مربوط به نیاز آبی استان سبب شده که وزارت نیرو زیر بار تخصیص حق‌آبه لرستان نرود و ساخت بزرگترین و مهم‌ترین سد این استان یعنی سد معشوره که بخش زیادی از مشکلات حق‌آبه لرستان را حل خواهد کرد، اندر خم کوچه اختلافات باشد. فراموش نکنیم اگر این سد به موقع ساخته شده بود، پلدختر را آب نمی‌برد.
سد معشوره یا سد گاشمار یک سد بتونی دوقوسی در دست احداث است که در شهرستان نورآباد دلفان قرار دارد. ساخت این سد مناقشه‌های زیادی بین خوزستان و لرستان به وجود آورده است.

حق‌آبه کاغذی
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان درباره علت ناراحتی مردم از تأمین‌نشدن حق‌آبه‌شان توضیح می‌دهد: لرستان روی کاغذ حق‌آبه‌ای دارد که تاکنون پروژه‌های عمرانی که باید این حق‌آبه را تأمین کنند، به مرحله بهره‌برداری نرسیده‌اند. لرستان در دو حوضه کارون و کرخه حق‌آبه دارد. در حوضه آبریز کرخه این حق‌آبه 677 میلیون مترمکعب است که از این میزان تعداد 7 طرح با جمع تخصیص آب 20/78 میلیون مترمکعب، در حال بهره‌برداری و 6 طرح اجرایی به میزان تخصیص آب 6/231 میلیون مترمکعب و 9 طرح‌ مطالعاتی به میزان  5/98 میلیون مترمکعب است.
داریوش حسن‌نژاد می‌افزاید: در حوضه کارون نیز 7 پروژه در حال بهره‌برداری است که مجموع حجم آب تخصیص‌یافته آن‌ها 1/132 میلیون مترمکعب است. همچنین در این حوضه 4 پروژه با مجموع حجم آب 4/167 میلیون مترمکعب در دست اجرا است و یک پروژه مطالعاتی که ۲۶ میلیون مترمکعب آب تخصیصی دارد.وی تأکید می‌کند: اما هنوز امکان استفاده صد در صدی از این میزان حق‌آبه فراهم نشده و تعدادی از پروژه‌ها هم که به بهره‌برداری رسیده‌اند هنوز شبکه‌های آبیاری آن‌ها تکمیل نشده است. طبیعتا مردم اعتراض می‌کنند در استانی که خروجی آب آن 5/12 میلیون مترمکعب است، چرا حق‌آبه این‌قدر کم است و از ۸۰۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت فقط ۲۰۰هزار هکتار آن آبی است. بنابراین مردم لرستان بیشتر از این‌که از تخصیص‌ حق‌آبه ناراحت باشند از اجرا نشدن به موقع پروژه‌های عمرانی نگران هستند.

اعتبارات ناچیز
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان معتقد است: واقعیت این است که اعتبارات اختصاص‌یافته به پروژه‌های عمرانی لرستان ، اعتبارات قابل توجهی نیستند و بیشتر سدهای استان با 5 یا 6 میلیارد تومان اعتبار بسته شده‌اند که با این مبالغ نمی‌توان سد ساخت و نیاز به اعتبارات بیشتری است. هرچه پروژه‌های عمرانی استان زودتر به بهره‌برداری برسند، نفع آن به مردم می‌رسد و بر اشتغال و میزان درآمد مردم تاثیر خواهد داشت و باعث رضایتمندی خواهد شد.

اهمیت سدسازی در لرستان
حسن‌نژاد با اشاره به سالی که لرستان از سیل آسیب دید، می‌گوید: همان سال استان درگیر خشکسالی هم بود. این استان باید مخازنی برای نگهداشت و ذخیره آب داشته باشد که مهم‌ترین این منابع سدها هستند. آب رودخانه‌های استان در قعر دره‌هاست و اراضی کشاورزی در ارتفاعات قرار دارند و هزینه انتقال آب رودخانه‌ها بسیار بالاست. اگر بتوان سدهای بالادست را تکمیل کرد امکان آبیاری خیلی از زمین‌های کشاورزی و حتی تأمین آب آشامیدنی برخی شهرستان‌ها از این سدها امکان‌پذیر خواهد بود. این در حالی است که هیچیک از شهرهای لرستان از آب پایدار برخوردار نیستند و از آب سطحی سدها استفاده نمی‌کنند. احتمالا لرستان تنها استانی است که فقط از آب‌های زیرزمینی و چشمه‌ها برای تأمین آب خود استفاده می‌کند.
وی ادامه می‌دهد: تخصیص اعتبارات برای اجرای پروژه‌های عمرانی از عوامل مختلفی مانند تحریم و سایر موضوعاتی که کشور درگیر آن است، تأثیر می‌پذیرد. ایران دو سال است درگیر بیماری کروناست و در چنین شرایطی اولویت دولت تامین منابع مالی برای حوزه بهداشت و درمان است. یا سال قبل که باید در مناطق سیل و زلزله زده هزینه می‌کرد. از طرفی منابع دولت هم محدود است و در نتیجه بیشتر پروژه‌های عمرانی با تأخیر به بهره‌برداری می‌رسند.

سرنوشت نامعلوم سد معشوره
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان همچنین درباره سرنوشت سد معشوره می‌گوید: عمده‌ترین اعتراض مردم لرستان در تأمین حق‌آبه این سد است. سد معشوره قبلا برای کنترل سیلاب و بخش کشاورزی شهرستان‌های کوهدشت، چگنی، رومشگان و نورآباد تخصیص اعتبار گرفت اما به دلیل خشکسالی‌های مداومی که اتفاق افتاد، تخصیص آب آن کاهش یافت. در پیگیری دوباره، این پروژه با اعتبار 50 میلیونی احیا شد و بعدا  تخصیص آب تا 130 میلیون مترمکعب افزایش یافت.
وی می‌افزاید: معشوره بزرگترین سد لرستان با تخصیص آب کشاورزی خواهد بود. مردم معتقدند این سد باید  با همان تخصیص اولیه ساخته شود. وزارت نیرو در حال بازنگری پروژه است و با توجه به این‌که این سد در بالادست پلدختر تاثیر زیادی در کنترل سیلاب آن دارد، مطالعات کنترل سیلابی آن در حال انجام و تخصیص آن نیز در حال پیگیری است.
از حسن‌نژاد می‌پرسم مردم لرستان تا چه زمانی باید منتظر تحقق وعده‌های مسئولان این استان برای تأمین حق‌آبه باشند و وی توضیح می‌دهد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی بودجه در زمینه تخصیص اعتبار اصول خاص و اولویت‌بندی‌هایی دارد اما باید در این اولویت‌بندی استان‌های کم‌برخوردار مانند لرستان بیشتر دیده شوند زیرا آمار مهاجرت از لرستان بیشتر شده و این نشان می‌دهد مردم این استان نمی‌توانند در شهر خود شغلی پیدا کنند و مجبورند در استان‌های دیگر به مشاغل سطحی با درآمد پایین رضایت دهند و این حق مردم این دیار نیست.

کد خبر 606496 برچسب‌ها آب استان لرستان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: آب استان لرستان میلیون مترمکعب پروژه های عمرانی بهره برداری مردم لرستان سد معشوره حق آبه ای تخصیص آب پروژه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۷۵۷۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب اعتبارات پروژه‌های شاخص سفر رئیس‌جمهور به لرستان پیگیری شود

به گزارش خبرنگار مهر، محسن منصوری امروز سه‌شنبه در جلسه بررسی مصوبات سفر رئیس‌جمهور به لرستان با اشاره به تخصیص ۷,۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار در سفر اول و تأمین اعتبار بیش از هفت هزار میلیارد تومان در استان، اظهار داشت: خوشبختانه با اقدامات خوبی که در استان انجام شده بخش مهمی از مصوبات دور اول سفر رئیس‌جمهور به استان نهایی شده و یا با درصد بالا در دست تکمیل هستند.

وی ادامه داد: بااین‌وجود چند پروژه شاخص با نیاز به اعتبارات بالا وجود دارند که نیاز است به‌صورت ویژه برای جذب اعتبار و تسریع در پیشرفت در دستور کار قرار گیرد.

سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری، تصریح کرد: کارخانه پارسیلون، راه‌آهن دورود به خرم‌آباد و سد معشوره از مهم‌ترین این پروژه‌های شاخص هستند که به‌صورت ویژه پیگیری خواهیم کرد.

منصوری در مورد وضعیت پارسیلون، گفت: زیرساخت‌های این کارخانه بسیار مناسب بوده؛ اما تجهیزات آن باید به‌روزرسانی شوند.

وی افزود: هفته آینده جلسه‌ای را با حضور تشکیلات متولی امر از جمله نهضت احیا، ستاد حمایت از واحدهای راکد در وزارت صمت و ستاد تسهیل کشور برگزار و تصمیم‌گیری خواهد شد.

معاون رئیس‌جمهور در مورد وضعیت پروژه راه‌آهن، اظهار کرد: پیگیری‌های لازم برای تأمین اعتبارات مصوب این پروژه از جمله تهاتر نفت انجام شده و روند فعالیت مجدد آن ازسرگیری خواهد شد.

منصوری همچنین به پروژهٔ سد معشوره اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین مانع سد راه این پروژه کسب مجوز ماده ۲۳ است که طی تماسی که با دبیر آن گرفتیم این مجوز نیز به‌زودی دریافت و روند جذب اعتبارات آن آغاز خواهد شد.

وی بر اقدام جهادی مدیران و شعار مهم دولت سیزدهم تأکید کرد و گفت: پروژه‌های با بیش‌ترین درصد پیشرفت باید در اولویت قرار گیرند تا اقدامات بهتر انجام شوند.

کد خبر 6099859

دیگر خبرها

  • رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در دولت سیزدهم
  • ضرورت تسریع در اجرای پروژه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری
  • خبر خوش برای لرستانی‌ها؛ مجوز سد معشوره صادر می‌شود‌
  • جذب اعتبارات پروژه‌های شاخص سفر رئیس‌جمهور به لرستان پیگیری شود
  • مشکل تامین منابع اعتباری پروژه راه آهن لرستان حل شد
  • تراز دریاچه ارومیه به ۱۲۷۰.۶۰ متر رسید/لزوم تغییر الگوی کشت
  • روند اجرای عملیات پروژه تأمین آب آشامیدنی منطقه جنوب استان بررسی شد
  • تخصیص ۱۵ میلیارد تومان اعتبار به پروژه آب داجیوند
  • تخصیص ۳ میلیارد تومان برای ساخت پلاژ در جزیره خارک
  • تخصیص ۵۰۰ میلیارد تومان برای طرح‌های راهسازی دشتستان